15 Nisan 2013 Pazartesi

Taze Meyve Zamanı :)




Herkese Merhabalar;

Artık havalar iyice ısındı ve meyve sebze çeşitliği de giderek artıyor. Mevsimi de gelmişken bol bol yemeli, faydalarından yararlanmalayız henüz taze ve hormonsuzken. Peki nasıl ayırdedioruz. Ben sizler için çünkü bir araştırma yaptım... Buyrun bakalım...


Domates: Ağır, kırmızı ve kabuğu ince olanı makbul. En lezzetli domates, güneşte olgunlaşan ve yaz aylarında toplanan domatestir. Olgun ve iyi domatesin tepe kısmının çevresinde hafif yeşil çizgiler olur.  İçi beyaz damarlı ve boş olmamalıdır.

Salatalık: İyisi kısa, parlak ve kalem gibi dümdüz olmalıdır. Ne kadar büyürse o kadar yumuşar, tatsızlaşır. Pütürlü salatalık iyi değildir. Sapı yeşilse salatalık tazedir. 

Ayva: Sapsarı olmalı ve kokusunu dışarıya vermeli. Koklanarak seçilebilir. 

Patlıcan: Simsiyah olmalı ve tutulduğunda ele renk vermemeli. Dışa renk vereni ilaçlanmıştır. 

Üzüm: Sapı mutlaka yeşil olmalı. Beyaz üzüm biraz sarımsı görünmeli, siyah üzüm de simsiyah olmalı. Renk vermemeli. Üzümün sapı yeşil değilse taze değildir. 

Armut: İyi armudun rengi tam sarıdır ve serttir. 

Karpuz: Çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman nişasta kokusu verir.
Kayısı: Kalitelisi serttir, kızarıktır ve ele alındığında ağır olduğu hissedilir.

Çilek: Çileğin iyisi, düzgün görünümü olanıdır. Olgunlaşmış çilek yenilmelidir. Olgunlaşmamış çileğin aroması azdır ve serttir. Çileğin güneşte az duranı makbuldür. İçi beyaz ve boş olmamalı.


Portakal: Kabuğu ince ve parlak olanı tercih edilmelidir.



İlkbahar Yaz Meyve ve Sebzeleri


İlkbahar / Yaz Meyveleri:

  • Kiraz
  • Dut
  • Çağla
  • Böğürtlen
  • Malta Eriği
  • Yeşil Erik
  • Avokado
  • Çam Fıstığı
  • Karpuz
  • Kavun
  • Nektarin
  • Şeftali
  • Kayısı
  • Vişne

İlkbahar / Yaz Sebzeleri:

  • Bakla
  • Bezelye
  • Enginar
  • Semizotu
  • Barbunya
  • Kabak
  • Fasulye
  • Patlıcan
  • Domates
  • Salatalık
  • Biber


Aslında işin özü; sebze ve meyvelerin, dışının ve içinin rengi ve şekli düzgün olmalı. Kendine özgü kokusunu taşımalı, boya vermemeli, sapı dalı canlı olmalıdır.

Sağlıkla kalın...




Dilerseniz Paylaşabilirsiniz